About AED


Mr. Steven K.H. Lee BCM, PJK
Managing Director

Associated Educational Distributors (M) Sdn Bhd (AED) telah wujud sebagai sebuah perniagaan tunggal pada 9 Julai 1975 dan ketika itu menjalankan operasinya di No. 31-D Lorong Senjuang, Melaka. Mula bertapak dengan menjual buku-buku, alat tulis dan peralatan sains untuk sekolah-sekolah. Pengasasnya En. Steven K.H. Lee telah berusaha untuk terus maju dalam bidang penerbitan buku.

Hanya mulai tahun 1979, lahirlah buku terbitan yang pertama iaitu Siri Kanak-kanak Desa yang ditulis oleh Pak Matlob yang mengandungi 12 naskah buku cerita. Bermula dari ritu AED giat mencari skrip-skrip yang bermutu daripada penulis-penulis berbakat untuk diterbitkan dan seterusnya diedarkan ke sekolah-sekolah. Sehingga tahun 2014, buku-buku terbitan AED adalah melebihi 2,000 judul

Hubungan erat antara kakitangan telah melahirkan satu produktiviti yang terbaik dan mendapat pengiktirafan daripada pihak Dewan Bahasa dan Pustaka. Kini buku-buku terbitan AED dinilai dan dipilih oleh Bahagian Teknologi Pendidikan, Kementeria Pelajaran Malaysia untuk dibekalkan ke sekolah-sekolah rendah dan menengah.

AED merancang menerbitkan banyak lagi buku-buku rujukan dan bacaan umum untuk memenuhi program Bahagian Teknologi dan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia. Sejajar dengan matlamat negara untuk melahirkan masyarakat berilmu. AED juga sedang mengorak langkah untuk menembusi pasaran terbuka dengan menerbitkan pelbagai bahan sama ada fiksyen ataupun bukan fiksyen.